In de laatste maanden van het vorige millennium kwamen 1500 Amersfoorters samen voor een uniek project genaamd La Mama 2000. Dit project bracht alle wijken van de stad bij elkaar door het creëren van wijkopera's. De impact van dit evenement was zo groot dat het pas vergelijkbaar was met de viering van het 750-jarig bestaan van Amersfoort in 2009. De energie en betrokkenheid van de stad waren ongekend, met iedereen die sprak over dit bijzondere project.
25 jaar later is de herinnering aan La Mama 2000 levendig gebleven bij de betrokkenen, hoewel de documentatie schaars is. Slechts enkele plakboeken met waardevolle artikelen, foto's en flyers herinneren aan de tijd dat elke wijk van Amersfoort werkte aan zijn eigen 'wijkopera'. De twee drijvende krachten achter dit project, Willem Borra (72) en Antoine van Roemburg (74), hebben de essentie van La Mama 2000 vastgelegd, in de hoop dat ooit weer zo'n verbindend initiatief zal ontstaan.
In mei 1998 begon het idee voor La Mama 2000 te groeien, toen Willem Borra, docent handvaardigheid bij Kreatief Centrum de Hof, betrokken raakte bij de voorloper van de Parade, de Traktor Toernee. Na een brainstormsessie op het stadhuis en zelfinitiatief, kreeg het project steeds meer vorm. Met steun van de lokale media en een artistiek-inhoudelijk team werd La Mama 2000 een werkelijkheid.
Met de Onze Lieve Vrouwetoren als centrale symbool, bracht La Mam 2000 verschillende wijken van Amersfoort samen, waarbij iedere wijk zijn eigen unieke bijdrage leverde. Het resultaat was een kleurrijke mix van muziek, theater en gemeenschapsbetrokkenheid. Van rockmuziek in de Kruiskamp tot een groot koor in Hooglanderveen, elk deel van de stad droeg bij aan het succes van La Mama 2000.
Na 25 jaar blikt regisseur Antoine van Roemburg terug op de impact van La Mama 2000 en roept op tot het creëren van nieuwe verbindende projecten. In een tijd van toenemende polarisatie is het essentieel om projecten te hebben die gemeenschappen samenbrengen en verbondenheid creëren. La Mama 2000 blijft een inspiratie voor Amersfoort, herinnerend aan de kracht van kunst en participatie om mensen te verenigen.