In de pittoreske gemeente Bunschoten bloeit de voorkeur voor contant betalen als nooit tevoren, temidden van een digitale betaalrevolutie die het land transformeert. Waar elders digitale transacties de overhand nemen, houdt Bunschoten moedig vast aan bankbiljetten en muntgeld als primaire betalingsmiddelen. Maar wat drijft deze hang naar cash in een tijdperk van contactloze betalingen?
Recente data onthullen een opmerkelijke stijging in het gebruik van contant geld in Bunschoten, een trend die Geldmaat deed besluiten tot de installatie van een speciale muntrolmachine in het dorp. De lokale bevolking omarmt de charme van fysieke transacties, ondanks de bredere nationale verschuiving naar digitaal bankieren. Uit onderzoek blijkt dat tussen 2011 en 2021 het aantal contante betalingen in Nederland met maar liefst 72 procent is gedaald, maar Bunschoten blijft trouw aan tastbare valuta.
De hang naar contant geld in Bunschoten gaat gepaard met zowel praktische voordelen als risico's voor lokale ondernemers. Terwijl sommigen de fysieke handel als efficiënt en budgetvriendelijk beschouwen, waarschuwt financieel expert Janine van Vliet voor de beperkingen die contante betalingen met zich meebrengen. Het correct afhandelen van cash transacties vergt nauwkeurigheid en tijd, en brengt tevens het risico op fouten en mogelijk misbruik met zich mee.
Gelegen in een ondernemersdorp waar ambacht en traditie hoogtij vieren, weerspiegelt het gebruik van contant geld in Bunschoten de lokale identiteit en gemeenschapszin. Ondernemers staan voor de uitdaging om zowel contante als digitale betalingen te faciliteren, om zo aan de diverse behoeften van klanten te voldoen. De dualiteit van betaalmethoden biedt zowel kansen als uitdagingen, waardoor ondernemers creatieve oplossingen moeten bedenken om in te spelen op deze hybride betaalrealiteit.