Nieuwbouw van Woningen in Nederland Blijft Achter bij Kabinetsdoel

25 sep , 8:52 Gemeente
image 2 66c472e1a27a8

Nieuwbouw van Woningen in Nederland

In de eerste helft van dit jaar zijn er zo'n 32.700 nieuwbouwhuizen bij gekomen, meldt statistiekbureau CBS. Dat is het kleinste aantal sinds de eerste helft van 2018. Daarmee is het kabinetsdoel van 100.000 nieuwe woningen per jaar nog ver weg.

Achterblijven bij Kabinetsdoel

Het nieuwe kabinet streeft ernaar het woningtekort aan te pakken door elk jaar 100.000 nieuwe woningen te realiseren, maar dit wordt nog niet behaald. In 2023 werden er zo'n 73.000 nieuwbouwwoningen gebouwd, terwijl in 2022 het aantal nog op 74.000 lag, het hoogste sinds 2012.

Oorzaken van Achterblijvende Woningbouw

De achterblijvende woningbouw wordt voornamelijk veroorzaakt door een tekort aan vergunningen in voorgaande jaren. Strengere stikstofregels, personeelstekorten bij gemeenten en gebrek aan geschikte bouwlocaties spelen hierbij een rol.

Positieve Ontwikkelingen

Recente cijfers tonen een stijging in het aantal verleende bouwvergunningen. Van april tot en met juni dit jaar werden vergunningen verleend voor 18.800 nieuwe woningen, het hoogste aantal per kwartaal sinds eind 2021.

Toekomstperspectief

Met het verlenen van meer vergunningen in het vooruitzicht, kan dit leiden tot een toename van nieuwe woningen in de komende jaren. Echter, uitdagingen zoals overvolle stroomnetten en beschikbaarheid van wateraansluitingen belemmeren nog steeds de nieuwbouw.

Impact van Transformaties

Hoewel de focus nu op nieuwbouwwoningen ligt, dragen ook transformaties van bestaande woningen en kantoren bij aan het aanbod. Het aantal 'transformatiewoningen' in de eerste helft van dit jaar is nog niet exact bekend, maar historische gegevens tonen dat dit aantal rond de tienduizend schommelde, wat niet voldoende was om het kabinetsdoel te bereiken.
Verder verdwijnen er ook woningen door sloop en samenvoeging, wat een factor is die meespeelt in het realiseren van nieuwe woningen.